För boende och anhöriga
Små, familjära HVB-hem för pojkar 10–13 år samt 14–18 år med social problematik; utagerande beteenden, skolproblematik eller konflikter i hemmet som ofta har sin grund i NPF-problematik och särskilt autism.
Placering sker med stöd av SoL eller LVU.
Insikten erbjuder även stödboende i lägenhetsform.
Mående och självständighet
Hos Insikten HVB strävar vi efter att möjliggöra en så normalt fungerande och meningsfull vardag som möjligt, bland annat genom att skapa meningsfull sysselsättning utifrån barnets/ungdomens egna förutsättningar och intressen. I regel är skola prioriterat men vi erbjuder även praktik.
Vårt långsiktiga mål är att den som placeras hos oss ska må så bra som möjligt – både psykiskt och fysiskt – och att man ska uppnå en så hög grad av funktion och självständighet som möjligt och nå sina egna mål.
Personal och vårdinnehåll
Arbetet inom Insikten HVB utförs i team bestående av psykolog, föreståndare och behandlingsassistenter samt praktikhandledare. Psykiater finns också på plats på boendet regelbundet. I och med tillgången till psykiater kan all form av psykiatrisk läkemedelsbehandling skötas på plats. De gånger det är möjligt kan vår psykiater även överta det medicinska ansvaret för barnets/ungdomens behandling.
Boendets sjuksköterska hjälper till med provtagning och medicindelning. Insiktens psykolog ansvarar för det psykologiska arbetet på boendet, vilket inkluderar psykologisk behandling. Vi erbjuder även utredning och strukturerad risk- och behovsbedömning. Föreståndarna säkerställer att alla vårdinsatser mellan dig som är placerad, boendet, Socialtjänsten och andra myndigheter. Insiktens behandlingsassistenter har gedigen kompetens inom liknande verksamheter och har relevant utbildning, så som socialpedagog eller annan likvärdig högskoleutbildning.
Att bo på Insikten HVB
Alla Insikten HVB boenden ligger i Sala med omnejd – ett läge som är centralt och lantligt på samma gång.
För oss är det viktigt att våra boenden känns varma och hemtrevliga. Insiktens gemytliga miljö är vi övertygade om bidrar till utveckling och förbättrat mående. Tanken är att boendet ska upplevas som institutionsvistelsens motsats och i stället efterlikna ett vanligt hem, likt familjehemsmiljön.
Utöver HVB-hemmen finns utslussning- och stödboendelägenheter som man kan flytta till när man är redo. Det är då en trygghet att man även fortsättningsvis kan behålla sin kontakt och sina relationer till personalen.
Aktiviteter
Hos Insikten HVB erbjuds en rad olika aktiviteter som anpassas efter egna behov, önskemål och intressen. På själva boendet kan man få hjälpa till med trädgårdarbete och odling, matlagning/bakning och inköp, lättare husskötsel, städning och hundpromenader.
Boendet erbjuder även träningsmöjligheter på gym i Sala, och vi hjälper också gärna till att hitta en förening om man till exempel gillar att spela innebandy eller fotboll. Vi kan även erbjuda en lokal för att meka. På boendena finns det sällskapsspel samt spelrum med tv-spel och datorer.
Fysisk aktivitet i form av utevistelse eller promenad erbjuds dagligen. I bygdens närområde finns även möjlighet till fiske. Utflykter och inhandlingsresor genomförs varje vecka och anpassas i stå stor utsträckning som möjligt efter önskemål och behov.
Vid behov kan strukturerad sysselsättning erbjudas lokalt. Insiktens personal hjälper alltid till med resor kopplade till möten, sysselsättning, träning, vårdinsatser, utbildning, fritidsaktiviteter och/eller sociala träffar.
En vanlig dag för dig som bor på Insikten HVB
När vi väcker dig på morgonen beror på vad som är planerat för din dag, i regel är det skola eller praktik. Frukosten är uppdukad i köket.
På förmiddagen har du fri aktivitet på boendet. Inplanerade gemensamma aktiviteter kan ske nu, eller också du har möten och/eller samtal med kontaktperson, psykolog eller läkare. Om du går i skola eller har praktik så hjälper vi dig dit och hem.
Lunch äter vi tillsammans och om du vill får du gärna hjälpa till att iordningställa måltiden. Alla våra måltider är hemlagade på Insikten.
Efter lunch erbjuds du fysisk aktivitet i form av till exempel promenad, träning eller utevistelse. Därefter kan du ägna dig åt aktiviteter i boendet, som trädgårdsskötsel, bakning eller pyssel. Om du har en mer strukturerad aktivitet/sysselsättning hjälper vi dig dit. Möten och samtal kan också ske nu på eftermiddagen.
På kvällen äter vi middag tillsammans, och du får gärna får hjälpa till innan och efter måltiden. Därefter tittar vi på tv, spelar spel, umgås och varvar ned inför kvällen. Det går naturligtvis också bra om du hellre vill dra dig undan till ditt eget rum. Aktiviteter som gym, fotboll och annat kan också göras på kvällarna och vi lyssnar gärna om du har önskemål.
Kvällsfika och när dagen är slut är det dags att sova på sitt rum. Vår personal finns naturligtvis på boendet under kvällen och natten, och du kan alltid kontakta personalen om du har behov av det.
På helgerna tar vi lite sovmorgon, åker på utflykter och umgås. Vi har ingen schemalagd sysselsättning eller möten inplanerade under helgerna.