Hästintresse + Insikten Familjehem = ❤️

Insikten webb - bilder rektangulära

Tänk vilken perfekt kombo det blev!

Det är många familjer som tycker att det är väldigt lyckat att kombinera sitt hästintresse och livet-på-landet-tillvaron med livet som familjehem.

Det går inte att ta miste på Carina Dahlvids glädje när hon berättar om Liam*, 10 år – killen från storstan som kom för inte ens ett år sedan, och hur mycket han hunnit utvecklas under tiden han bott hos familjen på gården. Samtidigt leder hon islandshästen Gunnar från Navåsen in i det ljusa ridhuset för förmiddagens träning. På hästgården i Västsverige har Carina och hennes man Claes tillsammans utvecklat sitt islandshästcenter, en verksamhet med avel, inackorderingar och olika kurser. Hela fyrtio islandshästar finns i stallet. – Vad vore livet utan djuren, skrattar Carina, och nämner även de fyra hundarna, katterna, och så hönsen såklart.

Hur kom det sig att ni ville bli ett familjehem?

– Vi har alltid varit en stor familj och när alla våra fem barn flyttat hemifrån kände vi att det blev lite tomt hemma. Vi är människor som alltid varit engagerade i familjeliv och som trivs i olika sociala sammanhang. Både privat och i jobbet har jag erfarenhet av barn med adhd och autismspektrumtillstånd och har sett vilken positiv inverkan ett liv på landet, som vi kan erbjuda, ofta ger. I gemenskapen med både människor och djur har man möjlighet att växa som person. Vi kände helt enkelt att vi gärna ville göra en samhällsinsats för barn, när vi nu hade möjligheten. Att vi blev just ett Insikten Familjehem kan vi tacka våra vänner för, som också är familjehem och som rekommenderade samarbetet.

Berätta om familjehems-livet!

– Det bästa är att se hur Liam hela tiden utvecklas i positiv riktning. När han kom till oss för mindre än ett år sedan var han en osäker och lite utagerande kille som hängt med fel förebilder i storstadsgänget. Till och med våra hundar kände av hans oro och ville sova i Liams säng den första tiden för att ge honom trygghet! Nu är hans tuffa gäng utbytt mot oss och ny gemenskap med människor som är bra för honom, och det märks. Här på gården umgås och interagerar vi med så många. Inte minst genom vår kursverksamhetträffar Liam kloka vuxna och får nya förebilder. Det är härligt att han blivit en tryggare, gladare och lugnare kille, med ett större ordförråd och fin hand med alla djuren.

Hur funkar kombon hästgård-familjehem?

– För oss passar det väldigt bra eftersom det är tacksamt att kombinera med arbetet på gården och hästarna. Man rår över sin tid och kan planera dagarna på ett sätt som funkar för alla. När Liam är i skolan jobbar jag med hästarna och kurserna, och när han kommer hem är han alltid ivrig att packa hästarnas hökorgar och ge dem mat, som han ser som ”sitt” ansvar. Sedan hänger han gärna med oss i stallet och på gården, och ibland tävlingar på helgerna.

En ”riktig bondpojk” som vill vara delaktig i allt, det har han verkligen blivit, säger Carina och ler.

Att arbeta som familjehem innebär naturligtvis ett stort ansvar, och till vår hjälp har vi stöd och handledning av ”vår” familjehemskonsulent hos Insikten. Tillsammans jobbar vi för att ge Liam en så trygg och utvecklande tillvaro som möjligt utifrån hans egna förutsättningar. För oss är det viktigt att vara just ett sådant familjehem där vi skulle vilja att våra egna barn hade bott om vi var i den situationen.

– Ja, vi är glada att vi tog steget att bli ett Insikten Familjehem. Tänk vad lyckat det blev!

Vem kan bli ett Insikten Familjehem?

Att bli familjehem hos Insikten är att bli utvald, eftersom det för barnets bästa ställs noggranna krav för att få ta emot en ny familjemedlem. Insikten samarbetar med familjehem med erfarenhet, kompetens och förståelse för de olika utmaningar som följer med barnens och ungdomarnas problematik, och de särskilda krav som därför ställs på kommunikation och bemötande i hemmet.

Företagsinformation

Klicka för att komma till respektive företags
sida på Allabolag.

Företagsinformation

Klicka för att komma till respektive företags
sida på Allabolag.